Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΝ...


Ζουμε σε μια εποχη που η ενημερωση δεν περιοριζεται μονο στε Μ.Μ.Ε. αλλα διοχετευεται και απο αλλα μεσα οπως το διαδικτυο. Ειτε το κατανοουμε ειτε οχι, ο ελεγχος της πληροφοριας παιζει πολυ σημαντικο ρολο για τον απλο λογο οτι η πλειοψηφια των πολιτων-υπηκοων, αντιλαμβανεται την "πραγματικοτητα" και τα γεγονοτα, μεσα απο τα "καναλια" ενημερωσης που βρισκονται στην διαθεση του...
Αρα, η πραγματικοτητα παρουσιαζεται και διοχετευεται μεσα απο μεσα ενημερωσης τα οποια, ουσιαστικα προωθουν μια συγκεκριμενη εικονα και αυτη η εικονα τεινει να γινει η "αποδεκτη" επεξηγηση των γεγονοτων... Εαν ομως μπουμε στην διαδικασια να ελεγξουμε το ιδιοκτησιακο καθεστως, την δεσμη συμφεροντων, την διαπλεκομενη συμμετοχη διαφορων ανθρωπων που εξυπηρετουν τα μικροεγωϊστικα τους συμφεροντα και πως αυτα ολα επιδρουν στην ενημερωση που διδεται στον κοσμο, τοτε... και μονο τοτε, αρχιζουμε να κατανοουμε το ποσο βαθια παει η "λαγουδοτρυπα"!
Μετα την γιγαντωση του διαδικτυακου κοσμου, το μονοπωλειο της ενημερωσης εσπασε... Ξαφνικα, η πληροφορια ξεφυγε απο την μονοδιαστατη, κοινως αποδεκτη δεσμη πληροφοριων... και απεκτησε μια "πολυχρωμη", πολυδιαστατικη χρεια... Οποιοσδηποτε, μπορει να καταθεσει πληροφοριες, στοιχεια, βιντεο, βιβλιογραφιες κτλ. τα οποια μιλουν για μια εντελως διαφορετικη εικονα, μια "αιρετικη" προσεγγιση της πραγματικοτητας, η οποια υπερβαινει την "επιπεδη", μονοδιαστατη, εννοια της "ενημερωσης".
Η ερωτηση που συχνα γινεται ειναι: "Γιατι να πιστεψω ως πραγματικο αυτο που μου διδεται απο τα εναλλακτικα μεσα ενημερωσης?". Η απαντηση ειναι απλη... Μπορεις να ελεγξεις, να διασταυρωσεις, να ερευνησεις και συνεπως να αποφασισεις αν η εικονα που σου διδεται αντηχει ως αληθινη μεσα σου... Στο κατω κατω, ποτε δεν αμφισβητησες τα επισημα μεσα, ποτε δεν αρνηθηκες την "αληθεια" που σου επεβαλαν, ποτε δεν μπορεσες να δεις εξω απο τον μικροκοσμο σου την ευρυτερη εικονα...
Ο μεσος πολιτης-υπηκοος, υπνωτισμενος, τηλεαποχαυνωμενος, υπο την επηρρεια του πανταχου παροντα ΦΟΒΟΥ, ετσι οπως εντεχνα διοχετευεται απο τα Μ.Μ.Αποχαυνωσης, στεκει ημιπαραλυτος, αποδεχομενος παθητικα τις πολιτικες που για το "καλο" του, επιβαλλονται... Εχει αποδεχθει, οτι απλα ειναι μια τηλεκατευθυνομενη μαριονετα η οποια συνυπαρχει μεσα στο τεραστιο σκηνικο της "εικονικης πραγματικοτητας" που εξυφαινεται σε βαρος του...
Ομως, ολο και περισσοτεροι, αρχιζουν να αντιλαμβανονται οτι κατι δεν παει καλα με την ολη εικονα, κατι δεν ταιριαζει... Η διεξοδος σε εναλλακτικα μεσα ενημερωσης, ειναι μιας πρωτης ταξεως ευκαιρια να ελεγξει την "ποιοτητα" της ενημερωσης του απο τα επισημα μεσα.
Για πρωτη φορα, ο πολιτης-υπηκοος μπορει να μεταβληθει σε πολιτη-συμμετοχο, να αμφισβητησει τις "αγαθες" προθεσεις των "ποιμενων" του, να ορθωσει το αναστημα του, ως συνειδητοποιημενος Ανθρωπος και να πει την Αληθεια του φωναχτα... Οτι, αρκετα παραδωσαμε την δυναμη μας, την αυτοκυριαρχια μας, την ελευθερη μας βουληση, σε υπανθρωπους με συμπλεγματα κυριαρχιας και ελεγχου, σε "οργανισμους" με ημιδιαφανεις σκοπους, σε κυβερνησεις-ανδρικειλα, σε "θρησκευτικους οργανισμους" που παραγουν χρημα αντι πνευματικοτητας, σε παρωχημενα ιδεολογηματα οπως "εθνικισμους", "υπερουσιους λαους", σε οργανωμενα συμφεροντα που θελουν πολιτες-εργατες και οχι ελευθερα σκεπτομενους πολιτες!
Ηδη, η "πραγματικοτητα" τους αποκτα πολλαπλες ρωγμες... Το κατασκευασμα καταρεει κατω απο το αναδυομενο βαρος της ΑΛΗΘΕΙΑΣ, οτι ειμαστε οντα με απεριοριστες δυνατοτητες και οτι ειναι απαραδεκτο να συναινουμε σε οτιδηποτε μας περιοριζει μεσα σε κλειστοφοβικες συμπεριφορες, αντιληψεις και κοσμοθεασεις που αποπνευματοποιουν την ιδια μας την υπαρξη!

Σκανδαλα, εμφανιζονται... ακομα και απο τα επισημα μεσα! Επεται συνεχεια... διοτι "Ουδεν κρυπτον υπο του Ηλιου". Να ειστε ετοιμοι...

1 σχόλιο:

  1. ....Όσοι από σας πια βαρεθήκατε στον κόσμο αυτόν τον άδικον και τον βλακώδη να άγεσθε και να φέρεσθε από τους ψεύτες, από τους σοφιστάς και λαοπλάνους, όσοι πια βαρεθήκατε οι δεσμοφύλακές σας σαν τόπια ταλαίπωρα να σας εξαποστέλλουν εις τον Καϊάφα και πριν απ αυτόν στον ʼννα, προσμένοντας να έλθη η Ώρα η χρυσαυγής, η πολυύμνητος και ευλογημένη, όσοι πιστοί, όσοι ζεστοί, όσοι την σημερινήν ελεεινήν πραγματικότητα να αλλάξετε ποθείτε, προσμένοντας να έλθη η Ώρα, όσοι πιστοί, όσοι ζεστοί, ελάτε και ως ανακράξωμεν μαζί (νυν και αεί, νυν και αεί) σαν προσευχή και σαν παιάνα, ας ανακράξωμεν μαζί, με μια ψυχή, με μια φωνή ΟΚΤΑΝΑ!

    Γλυφάδα, 20. 8. 1965
    ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή